Οι μαθητές/τριες του προγράμματος eTwinning, Λ.Α.Δ.Ι. (Λιόδεντρα-Αιωνόβια-Διαχρονικής-Ιστορίας), του ΓΕ.Λ. Παμφίλων, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, μέσα από αναζήτηση στο διαδίκτυο, γνώρισαν το έθιμο της Ειρεσιώνης.

            Η Ειρεσιώνη ήταν ο πρόγονος του χριστουγεννιάτικου δέντρου, καθώς στην Αρχαία Ελλάδα στόλιζαν ένα κλαδί αγριελιάς με κόκκινες και λευκές γιρλάντες από μαλλί, με καρπούς και φθινοπωρινά φρούτα, με μπουκαλάκια με κρασί, μέλι ή λάδι ή ακόμα και με μικρές σφαίρες από μέταλλο που παρίσταναν τον Ήλιο και τη Σελήνη.

            Το διάστημα 22 Σεπτεμβρίου-20 Οκτωβρίου, τα παιδιά περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της Αθήνας τραγουδώντας κάλαντα από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας το φιλοδώρημα από τον νοικοκύρη και, όταν έφθαναν στο σπίτι τους, κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτα, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν τη νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν.

            Η Ειρεσιώνη ήταν έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του έτους και μια παράκληση να συνεχιστεί η γονιμότητα και το επόμενο έτος. Το έθιμο αυτό υπήρχε στην ιστορική παράδοση των Ελλήνων, γι’ αυτό και υιοθετήθηκε εύκολα το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το αποτέλεσμα του στολισμού της Ειρεσιώνης ήταν τόσο εντυπωσιακό, όσο και ο στολισμός ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου σήμερα.

            Η ομάδα του προγράμματος, στη συνέχεια, έφτιαξε ένα βίντεο, με την παρουσίαση του εθίματος της Ειρεσιώνης. Αφηγείται ο Μάριος- Άγγελος, μαθητής της Α Λυκείου.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ.

https://www.youtube.com/watch?v=D3Dgm2gZ_bc&t=9s

 

Attachments:
Download this file (Ειρεσιώνη.pdf)Ειρεσιώνη.pdf[ ]388 kB