Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης, οι μαθητές/τριες του ΓΕ.Λ. Παμφίλων μετέβησαν, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Οι τάξεις Α και Β Λυκείου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, που στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου της δημοτικής ενότητας.

Το εργοστάσιο ήταν συνεταιριστικό ελαιοτριβείο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής αλλά και των ομογενών, με σκοπό να αντιμετωπιστούν εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες της κοινότητας.

Το Μουσείο είναι ένα παράθυρο στο παρελθόν, καθώς μέσα στους χώρους του ξεδιπλώνεται η ιστορία της βιομηχανικής ελαιουργίας και η ιστορία των μηχανών των αρχών του 20ού αιώνα.

Ο εξοπλισμός του Μουσείου είναι ο αυθεντικός μηχανολογικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου που έχει διασωθεί, αποκατασταθεί και συντηρηθεί. Οι μαθητές/τριες έμαθαν για την ιστορία του ελαιοτριβείου, τη λειτουργία των μηχανών και για τα τρία βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου. Στις αποθήκες του ελαιοκάρπου (μπατές), που λειτουργούν ως εκθετικές μονάδες, είδαν αντικείμενα και φωτογραφίες από τον κύκλο των εργασιών που σχετίζονται με την παραγωγή του λαδιού, την εμπορία και τη διακίνησή του.

Ένας καταπληκτικός χώρος, που δεν είναι απλά ένα Μουσείο αλλά ένας χώρος ιστορίας και πολιτισμού στην καρδιά του νησιού.

Η Γ τάξη του Σχολείου επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και συνάντησε τον ιερέα της εκκλησίας, τον πατέρα Ιάκωβο, οποίος τους μίλησε για τον ιστορικό ναό. Πρόκειται για μια μεγαλόπρεπη τρίκλιτη Βασιλική, η οικοδόμηση της οποίας ξεκίνησε το 1856 και ολοκληρώθηκε το 1867.

Οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί εντυπωσιάστηκαν από το ξυλόγλυπτο τέμπλο και από τον εσωτερικό διάκοσμο του ναού. Στο εξωτερικό του ναού, δεσπόζει η κιονοστοιχία του νάρθηκα με κίονες που προέρχονται από το Αιολικό Ιερό της Κλοπεδής και το επιβλητικό πέτρινο κωδωνοστάσιο, κατασκευής του 1960.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου:

https://www.youtube.com/watch?v=1MUlLpUu9HA&t=8s