Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών/τριών της Α & Β τάξης του ΓΕ.Λ. Παμφίλων στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Γνωριμία με τον Προϊστορικό Οικισμό στους Πύργους Θερμής» και «Μία ζωή...στα ανθρώπινα μέτρα μας», που υλοποιούνται κατά το σχολικό έτος 2022-23.

            Με την άφιξη στην Αθήνα, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του πρώτου προγράμματος επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και το Μουσείο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Ο Κεραμεικός ήταν περιοχή εγκατάστασης αγγειοπλαστών και ο κύριος τόπος παραγωγής των περίφημων αττικών αγγείων. Η περιοχή, όμως, του Κεραμεικού πλημμύριζε από τα νερά των ποταμών και γι? αυτό άρχισε να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής και έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Οι μαθητές/τριες περπάτησαν στον αρχαιολογικό χώρο, πήραν μια γεύση από το αρχαίο αττικό τοπίο και θαύμασαν τους ταφικούς τύμβους και τα αγάλματα.

            Οι συμμετέχοντες στο άλλο πρόγραμμα, την ίδια ημέρα, επισκέφθηκαν το 62ο Γυμνάσιο Αθηνών, στα Κάτω Πετράλωνα. Η υποδοχή από τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου ήταν ιδιαίτερα θερμή. Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί και των δύο σχολείων γνωρίστηκαν μεταξύ τους, επικοινώνησαν, συμμετείχαν σε κοινές δράσεις, έπαιξαν παιχνίδια στο προαύλιο του Γυμνασίου και γενικά πέρασαν ένα πολύ δημιουργικό πρωινό. Το βράδυ, όλοι μαζί παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ποντικοπαγίδα» στο θέατρο ΝΕΟΣ Ακάδημος στο κέντρο της Αθήνας. Το θρυλικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι καθήλωσε τους μαθητές/τριες, που το παρακολούθησαν με αρκετό ενδιαφέρον. Η πρώτη μέρα της εκπαιδευτικής εκδρομής έκλεισε με φαγητό σε ταβέρνα στο Μοναστηράκι.

                Τη δεύτερη ημέρα, Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, επισκέφθηκαν το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, στο Παλαιό Φάληρο. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, που κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη η Βέρα Κουλούρα και στις συλλογές του περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο ? από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 ? καθώς και από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και από χώρες της Ανατολής. Οι μαθητές/τριες εντυπωσιάστηκαν με τα παιχνίδια, βιβλία και τα αντικείμενα μιας άλλης εποχής.

            Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στο Παλαιό Φάληρο, όπου μαθητές/τριες παρακολούθησαν με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον το εντυπωσιακό δρώμενο, Χημεία: Από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο, Ταξίδι στην ύλη. Οι μαθητές/τριες γνώρισαν τις ιδιότητες της ύλης μέσα από εντυπωσιακά πειράματα αλλαγής φάσεων, συμμετείχαν ενεργά στα πειράματα με τη βοήθεια της Βιολόγου εκπαιδεύτριας, και εξοικειώθηκαν με τα μείγματα και τα διαλύματα. Η διάδραση και η μεταδοτικότητα της εκπαιδεύτριας ήταν υποδειγματική γι? αυτό και οι μαθητές/τριες συνεργάστηκαν άψογα μαζί της, εξέφρασαν τις απορίες τους και απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες.

            Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Καλλιθέα, και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, όπου και γευμάτισαν. Η δεύτερη ημέρα της εκδρομής έκλεισε με επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο, The Athens Mall, στο Μαρούσι, για ψώνια και φαγητό.

            Το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023, οι μαθητές/τριες γνώρισαν την πρωτεύουσα της χώρας μας, την Αθήνα, έμαθαν για την ιστορία και την πολιτιστική της παράδοση μέσα από την επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου θαύμασαν ένα από τα πιο ξακουστά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, τον Παρθενώνα, καθώς και τον Ναό της Απτέρου Νίκης και το Ερεχθείο με τις Καρυάτιδες. Η επίσκεψη και η ξενάγηση συνεχίστηκε στο σπουδαίο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο στεγάζει αντικείμενα που έχουν βρεθεί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από την μυκηναϊκή εποχή έως την ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική εποχή. Αρχικά επισκέφθηκαν την Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου και θαύμασαν την έκθεση «Ένδυμα Ψυχής», όπου φιλοξενούνται 70 ενδυμασίες και στολές του 19ου αιώνα. Μετά, με την διαπιστευμένη ξεναγό, περιηγήθηκαν σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία. Το απόγευμα περπάτησαν στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο, στην οδό Ερμού και γευμάτισαν σε ταβέρνα στο Μοναστηράκι.

            Την Κυριακή, 5 Μαρτίου 2023, τελευταία ημέρα της εκπαιδευτικής εκδρομής, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Το Πολεμικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία στρατιωτικής ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στους χώρους του εκτίθενται πολεμικά κειμήλια της πολεμικής ιστορίας της Ελλάδας, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο ήταν μια ουσιαστική εμπειρία, ένα ταξίδι στην ιστορία της χώρας μας, και όχι μόνο, αφού υπήρχαν εκθέματα παγκόσμιας κλίμακας. Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα αεροπλάνα και τα μετακινούμενα κανόνια. Στη συνέχεια, ακολούθησε βόλτα και φαγητό στη Γλυφάδα και μετά αναχώρηση για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και επιστροφή στη Μυτιλήνη.

            Γενικά, η εκπαιδευτική εκδρομή ήταν επιτυχημένη, αφού επιτεύχθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί στόχοι των προγραμμάτων. Οι μαθητές/τριες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους χώρους που επισκέφθηκαν και απέκτησαν νέες γνώσεις και εμπειρίες. Η συμπεριφορά των μαθητών/τριών ήταν υποδειγματική κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής. Όλη η εκδρομή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί, χωρίς την ύπαρξη απρόοπτων γεγονότων και προβλημάτων υγείας μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών. Η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική εκδρομή ήταν άψογη και εποικοδομητική.