Το Σάββατο 10/12/2022 το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λέσβου της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου διοργάνωσε τον τοπικό Μαθητικό Διαγωνισμό για συμμετοχή μαθητικών ομάδων στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EOES που προκήρυξε η ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. για το σχολικό έτος 2022-2023.

Ο διαγωνισμός αυτός παρουσιάζει πολλές πρωτοτυπίες: Οι μαθητές/τριες δε συμμετέχουν ατομικά, αλλά προσέρχεται τριμελής ομάδα από κάθε σχολείο. Δεν είναι μόνο ένας γραπτός διαγωνισμός, αλλά αξιολογείται η δεξιότητα των ομάδων στο χειρισμό και στην αξιοποίηση  πειραματικών διατάξεων και οργάνων, στην καταγραφή αποτελεσμάτων και στην επεξεργασία τους για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τα πειράματα που οι ίδιοι έκαναν! Τέλος, αφορά όχι μόνο ένα διδακτικό αντικείμενο, αλλά τρία: Φυσική, Χημεία, Βιολογία.

Τα κέρδη από τη συμμετοχή των σχολείων στο διαγωνισμό είναι πολλά. Η προετοιμασία των μαθητικών ομάδων γίνεται μέσα στο σχολικό εργαστήριο, στοχεύει σε απόκτηση εργαστηριακής παιδείας, τήρηση των κανόνων ασφαλείας και αυτοπεποίθηση στο χειρισμό του εργαστηριακού εξοπλισμού. Αναπτύσσεται σχέση συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μαθητών/μαθητριών και κατανοούν ότι η συνεργατική σχέση είναι αυτή που φέρνει την επιθυμητή απόδοση. Η προετοιμασία σε Φυσική, Χημεία, Βιολογία οδηγεί σε συνεργασία και τους διαφορετικούς καθηγητές/τριες  που διδάσκουν τα επιμέρους αντικείμενα. Έτσι γίνεται σαφές ότι η συμμετοχή μας οδηγεί όλους σε ανταλλαγή, επικοινωνία, συνεργασία!

Φέτος το σχολείο μας συμμετείχε με τη μαθητική ομάδα που αποτελούνταν από τους Φαίδρα, Παρασκευή, Στέλιο και της Β΄ Λυκείου.

Δούλεψαν με κέφι, ξεπέρασαν αντιξοότητες της τελευταίας στιγμής, τόλμησαν, εμπιστεύτηκαν ο ένας τον άλλο. Τους συγχαίρουμε θερμά!
Η προετοιμασία της ομάδας έγινε από τους καθηγητές/τριες φυσικών επιστημών του σχολείου μας Βελλέ Μαντώ, Ηλιόπουλο Μαρίνιο, Στεφάνου Δέσποινα.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε μερικές από τις στιγμές του διαγωνισμού. Απολαύστε το, όπως το απολαύσαμε κι εμείς!

https://www.youtube.com/watch?v=JPXnKZVRaSQ