Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2023-24, το ΓΕ.Λ. Παμφίλων πραγματοποίησε πενθήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν 51 μαθητές/τριες της Α & Β Τάξης του Λυκείου και τέσσερις εκπαιδευτικοί, Βάρκα Σοφία, Βελλέ Μαντώ, Βρικέλλη Βασιλεία και Κατσαρός Κωνσταντίνος. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ξεκίνησε το Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024.

Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο, γεμάτο με πολιτιστικές δραστηριότητες και πολύ προσεκτικά οργανωμένο. Αρχικά, ξεκίνησε με επίσκεψη στις Αρχαίες Αιγές, στη Βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στους Βασιλικούς Τάφους και θαύμασαν τους ασύλητους Τάφους του Φιλίππου Β και του Πρίγκιπα, Αλέξανδρου Δ, με τα εντυπωσιακά ευρήματα. Έπειτα, ανέβηκαν στην πλαγιά ενός λόφου για να επισκεφθούν ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της κλασικής Ελλάδας, το ανάκτορο των Αιγών, που χτίστηκε στα χρόνια του Φιλίππου Β. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τους καταρράκτες και το σπήλαιο των καταρρακτών στην Έδεσσα, καθώς και τα Λουτρά Πόζαρ.

Τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, η Α Λυκείου, με συνοδούς εκπαιδευτικούς τη Βρικέλλη Βασιλεία και τον Κατσαρό Κωνσταντίνο, πραγματοποίησαν επίσκεψη και κοινές δράσεις με το Π.ΕΠΑ.Λ. Ξάνθης, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στη Σίνδο. Εκεί, ξεναγήθηκαν από τις υπεύθυνες καθηγήτριες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Ελαιουργείο και το Βιομηχανικό Εργαστήριο της Σχολής.

Παράλληλα, η Β Λυκείου, με συνοδούς εκπαιδευτικούς τη Βάρκα Σοφία και Βελλέ Μαντώ επισκέφθηκαν το κτήριο των ραδιοτηλεοπτικών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ 3, ξεναγήθηκαν στους χώρους και συνομίλησαν με δημοσιογράφους και τεχνικούς του σταθμού.

Ακολούθησε ξενάγηση όλων των μαθητών/τριών στη ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Γαλεριανό Συγκρότημα, το ανάκτορο του Γαλερίου, την Αψίδα του Γαλερίου και τη Ροτόντα. Επίσκεψη και ξενάγηση πραγματοποιήθηκε και στη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης και την κρύπτη του Ιερού Ναού.

Οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν, ακόμα, στην παραλιακή οδό της Θεσσαλονίκης και επισκέφθηκαν το Λευκό Πύργο. Στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησαν και τη θεατρική παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν και δύο Μουσεία. Το πρώτο ήταν το Μουσείο Κινηματογράφου, στο οποίο ξεναγήθηκαν και παρακολούθησαν τη διαδρομή του ελληνικού κινηματογράφου. Στο τέλος, έφτιαξαν και μια μικρή ταινία, με πρωταγωνιστές τους ίδιους.

Η δεύτερη επίσκεψη ήταν στο ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, στο οποίο ξεναγήθηκαν στην έκθεση για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, το Τεχνοπάρκο και την Τεχνολογία Μεταφορών.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη ήταν ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο του πολιτισμού και της τέχνης, που έφερε τους/τις μαθητές/τριες σε επαφή με τους πολιτιστικά μνημεία και τους χώρους πολιτισμού του τόπου μας.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης:

https://www.canva.com/design/DAGDoLRsnq0/9ncGquXwDgLo_Jgk21mhig/watch?utm_content=DAGDoLRsnq0&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor