Print

Το χωριό βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του νομού Μυτιλήνης. Θεωρείται το «κεφαλοχώρι» της περιφέρειας και είναι το βορειότερο του διευρυμένου δήμου Μυτιλήνης. Είναι χτισμένο σε 50 μέτρα ύψος πάνω από την θάλασσα και απλώνεται σε δυο λόφους , ο ένας είναι το «Βουνάρι» και ο άλλος ο «Ατήγανος». Με τις σημερινές γεωμορφολογικές συνθήκες υπάρχει μερική οπτική επαφή με την θάλασσα, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια του χωριού σε περίπτωση πειρατικής επιδρομής. Φαίνεται πως η έλλειψη οχυρού ,στο οποίο θα κατέφευγαν οι κάτοικοι σε τέτοια περίπτωση , αναπλήρωνε η ύπαρξη των λεγόμενων πύργων.

« Χωριό χωρίς καφενέδες είναι αδύνατον να υπάρξει. Έτσι και σήμερα στα Πάμφιλα εξακολουθούν οι κάτοικοι του χωριού να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στα καφενεία. Πρωί και απόγευμα πίνοντας τον καφέ τους και το βράδυ πίνοντας ούζο. Συνήθως οι πελάτες των καφενέδων είναι μεσαίας ή μεγάλης ηλικίας καθώς η νεολαία του χωριού προτιμά να διασκεδάζει στη Μυτιλήνη λόγω της κοντινής απόστασης. Γυναίκες στα καφενεία είναι σπάνιο να δει κανείς. Εκτός από τα κουτσομπολιά αγαπημένα θέματα είναι τα αθλητικά και τα πολιτικά, αν και τώρα με την σύγχυση τους έχουν πάψει να έχουν την παλιότερη ένταση τους.

ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Καθώς μπαίνουμε στο χωριό στα δεξιά και στα αριστερά μας στέκουν τα διδακτήρια του χωριού. Δεξιά μας βλέπουμε το Γυμνάσιο που είναι μια κατασκευή του 1976 και το Λύκειο κατασκευή του 1986. Στα δεξιά μας ορθώνεται το «Βοστάνειο» δημοτικό σχολείο το οποίο χτίστηκε το 1928 δωρεά των Βοστάνηδων και εντυπωσιάζει με την επιβλητική δωρικού στυλ είσοδο.

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ  ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

« Η Αγία Βαρβάρα άρχισε να θεμελιώνεται το 1859 και το 1881 είκοσι περίπου χρόνια μετά άρχισε να χτίζεται το τέμπλο το οποίο είναι έργο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά ο οποίος έφτιαξε και την «Κοιμωμένη» στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Υπήρχε μικρότερος ναός εκεί που βρίσκεται σήμερα το κελί, πάνω από την εκκλησία. Ήταν ναός μικρότερων διαστάσεων και μετά οι προύχοντες του χωριού θεώρησαν σκόπιμο να φτιάξουν έναν μεγαλύτερο ναό, έτσι λοιπόν εγκατέλειψαν τον μικρότερο ναό και άρχισαν να φτιάχνουν τον καινούργιο.

Είναι ένας πολύ όμορφος ναός , έχει διαστάσεις περίπου 30 μ. μήκος , 14 μ. πλάτος και 12 μ. ύψος. Είναι βασιλική με εγγεγραμμένο κρυφό τρούλο ο οποίος δεν φαίνεται εξωτερικά , λέγεται ότι είναι εφάμιλλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Αποτελείται από τρία κλίτη τα οποία χωρίζονται από δύο σειρές με κίονες. Αυτοί οι κίονες αποτελούνται από χοντρό ξύλο κυπαρίσσι συγκεκριμένα που έφεραν από την Μικρά Ασία. Είχα ανέβει στο εσωτερικό της σκεπής του ναού και είχα δει αυτούς τους κίονες, νομίζεις ότι τα κυπαρίσσια τα τοποθέτησες τώρα, σε τόσο καλή κατάσταση διατηρούνται. Όλος ο ναός στηρίζεται πάνω σ’αυτούς τους κίονες.

Η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας λέγεται ότι άνηκε στον παλιότερο ναό και ότι έχει ηλικία γύρω στα 300 χρόνια. Αυτό που βλέπετε είναι εξωτερική διακόσμηση. Αποτελείται από ένα μαργαριταρένιο κολιέ το οποίο πλαισιώνεται από Εξιντόλιρα και Κωσταντινάτα μεγάλης αξίας. Στον χώρο του ιερού υπάρχουν εικόνες οι οποίες άνηκαν στον παλιότερο ναό και χρονολογούνται γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα. Ο Άμβωνας και ο Θρόνος είναι κατασκευασμένα στα τέλη του 18ουαιώνα. Ακόμη το παγκάρι του ναού είναι πολύ παλιό και εξαίρετης ομορφιάς.

Τέλος για την κατασκευή του ναού συνείσφερε οικονομικά όλο το χωριό, όπως μπορούσε ο καθένας.»

1.jpg 1a.jpg 2.jpg

2a.jpg 2b.jpg 2c.jpg

2d.jpg 2e.jpg 2f.jpg

2g.jpg 2h.jpg 4a.jpg

4b.jpg 5.jpg 6.jpg

6a.jpg 6b.jpg 6c.jpg